KRENTENWEGGECONCERT – ZATERDAG 6 JANUARI 2018

Verzorgingstehuis Het Meulenbelt te Almelo heeft ons uitgenodigd om de Krentenweggeconcerten te verzorgen met licht klassieke muziek voor de bewoners. Op het eerste Krentenweggeconcert op zaterdag 6 januari 2018 hebben Jitske van Buuren en Laura Hoffman opgetreden. Op het programma stonden o.a. werken van : Ballade pour Adeline – Richard Clayderman, Ave Maria – Johann Sebastiaan Bach , Habanera – Georges Bizet , Waltz – Johannes Brahms, Humoresque – Antonin Dvorak, La cinquantaine – Jean Gabriel-Marie, A thousand years – The Piano Guys .

Het was een inspirerende avond en de bewoners hebben erg genoten van het gevarieerde concert van deze muzikale dames onder genot van koffie/thee en natuurlijk krentenwegge.

MERRY CHRISTMAS – ZONDAG 9 DECEMBER 2018

Orchestra Twente & Choir Twente en solisten, o.l.v. dirigent Monique Kokkeler gaven zondag 9 december 2018 het concert “Merry Christmas” in de Jacobuskerk te Enschede. Speciaal voor dit concert werd het stuk “You’ll never walk alone” ten gehore gebracht in een bijzonder mooi arrangement. Het was een weergaloos schitterend concert met topsolisten : Sopraan : Marjan Vleeming, Tenor : Gabe Clarke en Bas-Bariton : Rolfe Dauz. Orchestra Twente & Choir Twente hebben samen met de solisten een sfeervol kerstconcert gegeven met vele hoogtepunten!

 

.

Voordat John McCrae op 28 januari 1918 overleed aan de gevolgen van longontsteking heeft hij nog mee mogen maken hoe succesvol zijn gedicht werd. Het werd vertaald in vele talen en kwam ook de Amerikaanse dichteres Moina Michael (1869-1944) onder ogen. Zij was de eerste die op het idee kwam om de klaproos te gebruiken als symbool voor de gevallenen. Zij verkocht zelfs klaprozen om de opbrengst aan behoeftige oud soldaten te geven. De liefdadigheidsorganisatie ‘The Royal British Legion’ hield in 1921 de eerste officiële Armistice day, ofwel wapenstilstandsdag, om de gesneuvelden te herdenken. Tegenwoordig zet deze organisatie zich met behulp van vele donaties nog steeds in voor oorlogsveteranen en hun familie, ook voor soldaten die al dan niet invalide terugkeerden uit recente conflictgebieden zoals Afghanistan. Met behulp van de opgespelde klaprozen kunnen mensen laten zien dat ze betrokken zijn en dat ze doneren.

11 November 2018 was het 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend die het einde van de Eerste Wereldoorlog markeerde.

De klaproos of ‘poppy’, staat in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in veel andere landen, symbool voor de Eerste Wereldoorlog, omdat ze veelvuldig bloeiden op de slagvelden in Vlaanderen. Met het dragen van een ‘poppy’, ofwel klaproos, herdenken Britten de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook van alle conflicten sinds die tijd. Dankzij haar bloedrode blaadjes en zwarte kruisvormige binnenste is zij een toepasselijk symbool voor alle gesneuvelde soldaten. Beroemd is vooral een gedicht van John McCrae (1872-1918) over klaprozen aan het westelijk front: In Flanders Fields. John McCrae overleefde de Eerste Wereldoorlog niet. De legerarts overleed op 28 januari 1918 aan longontsteking en hersenvliesontsteking. Hij werd 45 jaar oud.